2014. február 24., hétfő

Erdővidéki napos oldal tavaszi csodái

Bár ma karácsonyt idéző súlyos, sűrű pelyhekkel havazó reggelre ébredt vidékünk, Háromszék, azért az elmúlt hétvége tavaszi hangulatát elfedni nem tudja és letagadni sem lehet. Már csak azért sem, mert szokatlanul korán érkezett jeleinek, hírnökeinek nyomára bukkantunk a Hatodban és meg is örökítettük őket.
A tájainkra nem jellemző kellemes februári időjárás már napok óta sejteti, ki kell menni az erdőkbe, hiszen titokban csodák mennek ott végbe. Kis szabadidőhöz jutva pattantunk is autóba meg sem állva Erdővidék rengetegéig, a Hatodig.



Itt a pirosló hunyor (Helleborus purpurascens) volt első tavaszi felfedezettünk. Ez még nem volt akkora döbbenet, hiszen tapasztaltuk már, elől jár a természet ébredésének hirdetésében, de az újabb találkozást mégis majdhogynem tapsikolva fogadtuk.

Aztán a bükkös napos oldalán lila és rózsaszín meglepetésekként sütkéreztek a napfényben az erdélyi májvirág (Hepatica transsilvanica) és a kakasmandikó (Erythronium dens-canis). Mintha mi sem volna természetesebb, mint februári napfürdőzésük.


 

erdélyi májvirág (Hepatica transsilvanica) endemikus (bennszülött) növényünkként külön figyelmet érdemel






 kakasmandikók (Erythronium dens-canis) virágzásának fázisai


a mogyoróbarkák is virágportól sárgállottak.


A korai virágok tavaszt bizonyító erejét támogatták a madárdalok is: a széncinegék (Parus major) ellentmondást nem tűrő harciassággal, barátcinegék (Poecile palustris) fáradhatatlanul, léprigó (Turdus viscivorus) cserregőn érkezve, örvös galamb (Columba palumbus) buján búgva.

A parányok világa is mocorgásba kezdett:

egy egyednek rövid repülését a rovarvilág idei főszereplői, a földi poszméhek (Bombus terrestris) közül is láthattuk, mielőtt az avarba rejtőzött


egy ormányosbogár is felbukkant, esetleges meghatározósát köszönettel fogadjuk

bodobácsok fekete-piros mintázatát sem számítottuk még találni

pókokból már több is fürgén mászkált az avaron és kézen

Read more...

2014. február 22., szombat

Tavaszköszöntő - iskolás módra

Múlt héten iskolánk faliújságjának egyik kis hírében olvashattuk, hogy megjelentek a nyugalomkertünkben az első tavaszi növények. Ma már színesebbek voltak a szünetek, mert egyre több bimbózó növényt fedeztünk fel. A lelkes gyereksereg versbe is szedte a mai kis szemlét, s gyorsan egy fényképezőgép is előkerült, hogy fotóval is dokumentáljuk a tavasz első jeleit.


Tavaszköszöntő

Nyílik már a sáfrány,
Seregély röpköd az égen át.
Az erdőn is nyílik a májvirág,
Oly szép, mint a hóvirág.

Siet már a tőzike,
Erdőn ugrik őzike.
Süt a nap az égen,
Nyílik a virág a réten.

Hajnalcsillag süt az égen,
Nárciszra süt szépen.
Bokor és fa bimbózik,
A kankalin a kertben kinyílik.


(Huni, Klára, Magor, Merci, Andi, Lacika, Antó, Alpár, Kriszta - 
sepsikőröspataki Kálnoky Ludmilla 
Általános Iskola, V. A osztály)








Read more...

2014. február 20., csütörtök

Első seregélyek és egyéb meglepetések

Bár alig vagyunk túl február derekán, fények, szelek, csepegés-csöpögés mind tavaszt ígérőn csalogat: kapd magad és szaladj ki, nehogy kimaradj az ébredés, az érkezések időszakának meglepetéseiből. Hallgattunk a hívásra, járt is érte meglepetés tavasz módra:

Az utóbbi években legkorábban idén február 16-án, Dobollón láttuk meg Háromszék első visszatérő seregélyeit (Sturnus vulgaris) fenyőrigó csapatba vegyülve.

Az Olt partján elsőként sárgálló martilapu (Tussilago farfara) még nagyon-nagyon árválkodik.

Bár nem a tavasz hírnökei, mégis mindenképp megosztásra érdemesnek találtuk, hiszen annak ellenére, hogy európai populációjukat 5.800.000-13.000.000 párra becsülik, nekünk most sikerült először fotóval dokumentálnunk a keresztcsőrűt (Loxia curvirostra). Igaz, mindjárt egy pár került lencsevégre a bodzavámi Bölények Völgye rezervátumban.

Read more...

2014. február 16., vasárnap

Téli madaras pillanatok

széncinge (Parus major) az ablakból

fatörzsön csusszanó csuszka (Sitta europaea)

távolban a nagy őrgébics (Lanius excubitor)


földön kutató citromsármány (Emberiza citrinella)

távolba röppenő fogolycsapat (Perdix perdix)

Olt jegén korcsolyázó havasi pityer (Anthus spinoletta)

ugyanez hegyi billegetővel (Motacilla cinerea)

sorakozó háziverebek (Passer domesticus)

Európa legkisebb madara, mégis ő a király: sárgafejű királyka (Regulus regulus

Read more...

2014. február 12., szerda

Tipp kiránduláshoz: bodzavámi bölényrezervátum és Üvöltő vízesés

Hétvégén rövid, baba-sétáltatós kiruccanást terveztünk a közelben, kihasználva a tavaszias jellegét ennek a nem is túl cudar, de attól még "elegem van belőle" télnek. Eredetileg Bikfalva erdős-legelős domboldalát szemeltük ki úti célnak, mégis Bodzavámon (Vama Buzăului) kötöttünk ki. Hogy miként írja át az útitervet egy pici baba? egyszerűen.... bealszik az autózásba, amire, az édes álmot óvó szülő egyből úgy dönt: mit nekünk még pár kilométer, menjünk tovább!!! És nagyszerű döntés volt, nemcsak a pihenten ébredő gyerek hálálta meg, hanem Bodzavidék szépsége mellett, a felkeresett látványosságok nyújtotta élmény is.
Első megállónk a 2008-ban létrehozott Bölények Völgye elnevezésű rezervátum volt, ahol 2 lej belépő ellenébe rácsodálkozhatunk a több mint százhektáros bekerített területen éldegélő növényevők méretükkel sokkoló, tiszteletet parancsoló példányaira.




Az európai bölény ( Bison bonasus) még a középkorban gyakori vad volt a kontinens erdeiben, de az újkorban a kíméletlen vadászat kipusztította a fajt. Az utolsó Kárpát medencei példányt 1814-ben ejtették el Udvarhely környékén, az utolsó vadon élő európai bölényt pedig 1927-ben lőtték le a Szovjetunióban. Az állatkertekben megmaradt néhány példányt felhasználva kezdte meg több ország is a faj újratelepítését, megmentését. A bodzavámi, Románia negyedik bölényrezervátuma.




Második megállónk a szintén Bodzavám határában található Üvöltő vízesés volt. Bodzavám déli végében az Nagy-Bodza patak mentén  festői tájon vezet át az út.  Ha ezt követjük egy útelágazáshoz érünk, ahonnan a jobb oldali út a Malompatak völgyén megy fel a híres mésztufa gátakhoz. Itt bővizű források sokasága fogad. A látvány bármely évszakban üdítő, izgalmas, remek...








Fotó: Nicu Barb

Read more...
Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP