2012. május 31., csütörtök

Kilakoltatott városi seregélyek

Zajos városi hétköznapjaink kedves és közeli szomszédjai a seregélyek, akik a villanyoszlopkan fészkelnek. Kora tavaszi érkezésük, fészek bélelési műveleteik, drót akrobatikájuk, fióka nevelésük, énekük az elmúlt évek mindennapjaihoz tartoztak. Blogunkon is részletesen beszámoltuk kedves, énekes szomszédjainkról. 

Idén március 16-án tért vissza a legközelebbi szomszéd, és az elmúlt hetekben már a reggeli kávé mellé a kikelt fiókák hangos csiripelése is hozzátartozott, míg csak egyik nap el nem tűntek oszlopostól. 

Hogyan is történt? A nagy városrendezésben nem csak új járdákat készítenek, hanem új világító oszlopokkal is szépül városunk. Reggel még hallatszott a zajos család a szomszédból, délután már nagy csend fogadott. A gyanús csend oka, mint hamarosan kiderült: a régi oszlopokat eltávolították. Gyorsan siettünk a már földön fekvő oszlophoz keresni őket, de sajnos nem találtunk rájuk. Munkások után is kutattunk, de őket sem találtuk már. Rejtély  marad így tehát, hogy mi is lett velük . . . de még nyomozunk . . .  

Read more...

2012. május 29., kedd

Virágzik a tőzegrozmaring

A májusi Mohos egyik szép számban virágzó növénye a közönséges tőzegrozmaring vagy havasirozmaring (Andromeda polifolia).  A Mohos-tőzegláp e növényritkasága a jégkorszakból maradt  meg. A hangafélék/erikafélék családjába tartozó faj örökzöld, apró cserje. Savanyú, nedves talajok, tőzegmohalápok lakója.

Levelei lándzsásak, sötétzöld felszínűek, szürkés fonákúak.
Bókoló virágai 5 mm hosszúak, tojásdad alakúak, forrt szirmúak, világos rózsaszínűek. Virágzási ideje május-június, valamint augusztus-szeptember.

Tudományos nevét az ógörög mondában szereplő Andromedáról kapta, aki Képheusz király és Kasziopeia királynő leánya volt. A növény levelei andrometoxin méreganyagot tartalmaznak.

Read more...

2012. május 27., vasárnap

Zergeboglár Pünkösdre

Bár aranyat ér, mondják, azért már a bánatnak sem kell több májusi eső. Mégis hull, így egy szitálás alatt  jutottunk ki a Benedek-Mezei zergeboglárjainkhoz is, hisz azért nem hagyhattuk ki őket, bármily nyomasztó alacsonyan hömpölyögnek is a felhők. Csempésztek is aranyló fejecskéikkel ragyogást az egyhangú szürkeségbe.
 
Bár védett, mégis csokorszám szedik, adják-veszik és olybá is tűnt, előző évekhez képest megfogyatkoztak.

Read more...

2012. május 26., szombat

Holdviola

Bár a holdviola neve romantikus költőket idézőn lírai, névadása már annál prózaibb: a német ’Mondviole’ tükörfordításának eredményeként született. A család, melynek tagja holdviola nemzetség, maga sem hangzatosabb nevű: a káposztafélékről nem egy ilyen sudár, lágyan illatozó virágra asszociálnék legelőbb, mint amilyen az árnyas szurdokerdőkre, bükkösökre jellemző erdei holdviola. Májustól-júliusig virágázó, gyakorinak mondható keresztesvirágú évelőről van szó, nekem mégis csak idén tűnt fel először. A találkozásra a Vargyas-szorosban került sor, ahol hosszan, néhol mondhatni tömegesen ékíti a patak széli erdőaljat. Az akár másfél méteres magasságával és összetett virágfürtjeinek halványlilájával, holdvilágszerűen kísér a fák között, mígnem magához csalogatva, enyhe, mégis bódító illatfelhőbe burkol.


Virágait, ’éjszakai égitestről’ kapott nevéhez illően, éjjeli lepkék porozzák be. A Hold ihlette egyéb megnevezéseit is, mint holdvilág, holdvilágfű, holdfű, kis holdvilága, holdruta. Tudományos nevének (Lunaria rediviva) első tagja, a nemzetségnév is ’holdhoz hasonlót’ jelent. Mindezen Holdra való utalásokat ennek fénye, és a növény becőtermésének ezüstösen csillogó rekeszfalainak hasonlatossága eredményezhette. Az ókorban varázserőt is tulajdonítottak neki, az alkimisták pedig az ezüst létrehozásában képzelték hasznosnak, továbbá sebforrasztó hatást is tulajdonítottak neki. Egyéb társnevei a húsvétvirág, japánlegyező, atlaszvirág, lúdrettentőfű.


Termesztett rokona, holdviola nemzetség másik tagja, a sötétlila virágú kerti holdviola (Lunaria annua), mely a júdáspénz, Júdás tallérja, Júdás ezüstje neveket is viseli. Ezek ennek – az erdei holdvioláéinál – kerekebb, ezüstérmeszerű termésére, és arra utalnak, hogy a hagyomány szerint a növény a Júdás által Jézus elárulásáért kapott harminc ezüstpénz egyikéből termett. Az erdei holdviola Magyarországon védett növény, Romániában nem.

Read more...

2012. május 22., kedd

Fehéret virágzik

A népdal szerint a vadgesztenye virágzik fehéret; mi rajta kívül csokorba fogtunk még néhány más, így éppen májusban fehéren pompázó növényt is.

vadalma (Malus sylvestris)

csillaghúr (Stellaria)

Aztán a fehér szimbolisztikájának néztünk kissé utána: kettőség kíséri, hiszen egyrészt nem is számít színnek, másrészt meg, minden szín egyesüléseként is értelmezhető.

szagos müge (Galium odoratum)

gyapjúsás (Eriophorum)

A (az isteni) fényt, tisztaságot, szűzességet, differenciálatlánságot, transzcendeciát, őszinteséget tökéletességet, csendet, egyszerűséget egyaránt jelképezheti, de a keleti kultúrákban (pl. Kína) a gyász színe is. Vörössel párosítva a halandóság jelképe.

erdei holdviola (Lunaria rediviva)


ernyős sárma vagy ernyős madártej (Ornithogalum umbellatum)

A hinduizmusban az állandóságot, örökkévalóságot jelképező kozmikus tojás színe, a keresztény vallásban a halálhoz kapcoslódó rituális tárgyaké is. De a fehér galamb a Szentlélek jelképe is, és a mennyasszonyi ruha fehérsége a szűzességet, ártatlanságot jelképezi.
A fehér lunáris szín (Holdhoz kapcsolodó), feminin (női) princípium, az ezüst és a higany szimbóluma.

csillagos nárcisz (Narcissus angustifolius)

 fehér árvacsalán (Lamium album)

Az alkímiában a prima materia (ősanyag) két alkotóeleme közül, az egyik a higany, mely fehér, nőnemű, Holdtól meghatározott hideg energia.

 fehér akác (Robinia pseudoacacia)

 gyermekláncfű (Taraxacum officinale)


A kínai Han dinasztia uralkodói fehér rituális köntöst öltöttek, ha a Holdhoz fohászkodtak. A hagyományos kínai szimbolikában pedig az őszt, az érett életkort és ebből fakadó bölcsességet is jelenti.

 gyöngyvessző (Spiraea sp.)

közönséges vadgesztenye  (Aesculus hippocastanum)

A tantrából és a jógából ismert hét főcsakrához egy-egy szín is tartozik; így a fehér a homlokcsakra vagy harmadik szem színe.

 kányabangita (Viburnum opulus)

 egybibés galagonya (Crataegus monogyna)

A Pál József és Újvári Edit szerkesztette Szimbólumtár szerint a fehér virág gyermekáldást jelent.


 réti margitvirág vagy margaréta (Leucanthemum vulgare vagy Chrysanthemum leucanthemum)


Számos nép mondavilágát  is benépesítik a különféle fehér állatok is, a magyarban pl. a fehér ló jelenik meg.

Tipikus fehér madarainkat sem hagyhattuk ki fehér bejegyzésünkből, bár ők kétségkívül, nem virágoznak.:)

                                                               fehér gólya (Ciconia ciconia)

Read more...

2012. május 20., vasárnap

Látogatóban egy gyurgyalagtelepen

Már megjöttek a gyurgyalagok a mi vidékünkre is, múlt héten Málnásfürdőn bukkantunk rá egy újabb telepükre. Hétvégén ellátogattunk a városunk szélén található (Sugásfürdő fele) telepükre, lássuk vissza jöttek-e.

Már messziről lehetett hallani a lágy "prü" hangokat kiadó népes kórust. Közeledésünk kicsit megzavarta őket. Próbáltuk lencsevégre kapni kedves barátainkat, de a nagy nyüzsgésben alig lehetett őket szemmel is követni, nemhogy fotógéppel. Az első fotók így homályosra, bemozdultra sikerültek.

Türelmesen meghúzódva egy bokorban, hallgatva énekük, vártuk a kellő pillanatokat.

 landolás

szomszédi gyors társalgás

 távolban

 
kettesben - közeledés

Látványtól, hangzástól elvarázsolva ballagtunk aztán hazafele. De a napunk újabb gyurgyalagos történettel folyatódott, hisz örömünkre egy újabb telepet jelentettek be természetfigyeléssel "megfertőzött" barátaink. Remélhetőleg a gyurgyalag térképünk idén is bővül még. Ha valaki még tud ezen madarak Kovászna megyei előfordulásáról, vagy akár az elkövetkezendőben bukkan majd rájuk, megkérjük írja meg üzenőfalunkra.

Read more...

2012. május 15., kedd

Barlanglakók

A hétvégén a Vargyas szorosba látogattunk.
A Vargyas- szoros kétségkivül Erdély és ezenbelül a Székelyföld egyik legszebb és legérdekesebb természeti látnivalója, barlangjaival, mészkőszirtjeivel, tanúszikláival, jellegzetes élővilágával egyaránt. A Vargyas-szoros (románul Cheile Vârghişului) a Rika-hegység északi részében, Vargyastól északnyugatra, Homoródalmástól keletre található. A Vargyas-patak által kivésett 3 km hosszú sziklaszoros a Vargyas-szoros Természetvédelmi Területet képezi. Ez a Székelyföld egyik legnagyobb karsztvidéke.
A Vargyas-szorosban 124 barlangot tartanak számon, melyeknek teljes hossza eléri a 7410 métert. 
A legnagyobb az Orbán Balázs-barlang (Nagy-barlang, Homoródalmási-barlang, Kőlik), amely az első tudományosan felkutatott barlang Erdélyben. A járatok hossza 1527 méter, több denevérfaj jelentős állományának nyújt szállás- és élőhelyet. Az utóbbi évek kutatásai 17 denevérfaj előfordulását igazolták a területen, az országban összesen előforduló 30 fajból.
 És ők akik az utunkba kerültek:
Kis patkósorrú denevér (Rhinolophus hipposideros)

Közönséges és hegyesorrú denevérek (Myotis myotis/oxygnathus)
 társbérlő pók
Fotók: N. B.

A denevérfajok meghatározásáért köszönet Barti Leventének.

Read more...

2012. május 11., péntek

Madarak és fák napjára

Tavaly, tavalyelőtthöz képest majd' egy héttel korábban - stílusosan - épp a Madarak és fák napján találkoztunk idén első visszatért gyurgyalagjainkkal. Ez persze, mindig jelentős esemény, ám most még az is tetézte, hogy nem a már ismert telepek valamelyikén leltünk rájuk, hanem egy újat fedeztünk fel Málnásfürdőn. Itt más ügyben jártunk, de annál kellemesebb meglepetésben nem is lehetett volna részünk, minthogy meghallottuk a gyurgyókáék jókedvre hangoló gurgulázó kuttyogását. Gyurgyóék fotóra kerültek, az új telep pedig megyénk gyurgyalagtérképére.

málnásfürdői gyurgyalagtelep

és egyik lakója
A nap további szépségeit hamarost megosztjuk.

Read more...
Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP