2012. október 16., kedd

Első találkozás a holdszarvú ganéjtúróval

Az elmúlt héten madármegfigyelés céljából a Rétyi Nyír és Uzon-Szentivánlaborfalvi tavak természetvédelmi területre látogattunk.
Impressziók:  már-már kánikulává tornázott meleg (meghazudtolva októberi önmagát) , madárból csak  a leggyakoribbja, szinte tunyává lustul a lelkesedés mikor előbukkan mint aki dolgát jól végezte a holdszarvú ganéjtúró (Copris lunaris). Első találkozás, első fotók.


20-25 mm hosszú,  kékesfekete bogár. A hím torán kinövések láthatók, fejpajzsának tetején pedig egy hátrafelé hajló  kinövés van. A nőstények nagyobbak, zömökebbek, a színük tompább, és a fejpajzs, szarva középen, ívelten kimetszett. 


Életmódja eltér a ganajtúró bogaraktól. Nem készít  galacsinokat, ehelyett ötven-hatvan centiméter mély,  függőlegesen lefutó hosszú csatornákat ás a talajba, és ezek végébe helyezi el a lárvák táplálására szánt  trágyát. Mivel nappal vagy a trágyában található, vagy a föld alatt tevékenykedik, és csak éjszaka, repülve keres fel újabb trágyakupacokat, ritkán kerül az ember szeme elé.




2 megjegyzés:

Barti Levente,  2012. december 24. 11:38  

Az illeto bogar inkabb holdszarvu ganajturo (Copris lunaris)lesz. Legelokon a tragyakupacok kornyeken eleg gyakran elofordul. Az orrszarvu bogar termetre joval nagyobb, nalunkfele sajnos igazi ritkasag.
Udvozlettel
Levente

Gyurgyalagok 2012. december 25. 20:17  

Juj, tényleg egyértelműek a különbségek most, figyelmetlen voltam, köszi a kijavítást.
Andi

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP