2012. február 7., kedd

Nyuszi fut a hóban

Közismert, közkedvelt kisállat a nyúl, olyannyira, hogy illendőbbnek tűnik nyuszinak neveznem. Már kisóvodás korban ismerik a gyerekek is: mondókák, versikék, mesék hőse, kifestősök, rajzfilmek kedvelt figurája, játékok, gyermekdalok születtek szereplésükkel. A pimasz Tapsi Hapsi (Bugs Bunny), Marék Veronika kockásfülű nyula, Micimackó Nyuszi barátja, Lázár Ervin Négyszögletű kerek erdejének „fékezhetetlen agyvelejű” Aromója sokunknak gyermekkori jó barátja. Húsvéti üdvözlet pedig egyszerűen nem készülhet felmasnizott, cuki kis nyuszi-ábrázolás nélkül. Földrajzi nevekben is gyakran megjelenik: Nyulak szigetének nevezték régen a Margit-szigetet, de a világon több más szigetet is illetnek a nyúl megnevezéssel. Az esti égbolton is láthatjuk a Nyúl csillagkép formájában, az Orion szomszédságában.

Népszerűségüket gyakori reklámfigurakénti alkalmazásuk is igazolja. És, szerencsétlenségükre a vadászoknak is egyik kedvenc zsákmányállata. Magyarországon a nyulak vadászatát már IV. Béla 1265. évi oklevele is szabályozta. Romániában egy természetvédelmi jogszabály országos jelentőségű fajjá nyilvánította az üregi és a mezei nyulat is.
Nyulakhoz, tulajdonságaihoz kapcsolódó kifejezésekben, szólásokban, közmondásokban sem szűkölködünk: A gyáva nyúl kifejezés egyáltalán nem szorul magyarázatra, ám a bátor emberre is van nyulas szólás: Nem minden bokorból ugrik fel ilyen nyúl. A nyúlfarknyi történetről is mindenki tudja, hogy hamar véget ér.

A mezei nyúlra rátérve elmondható, hogy Európában, Nyugat-Szibériában, Kis-Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos, de más helyekre is betelepítették. Jellegzetesen hosszú fülüknek, izzadságmirigyek hiányában, a test hőszabályozásában is fontos szerepük jut. Egy másik feltűnő jegyük az első metszőfogpárjuk, mely a többi fogukhoz hasonlóan folyamatosan növekszik. Talpszőrzetük is speciális: olyanképpen bolyhozott, hogy lehetővé tegye csúszós terepen is a gyors irányváltást, amire ragadozóik előli menekülésük közben bizony szükségük is van.

Közmondásos szaporaságuk annak tudható be, hogy a nőstények már az ellés előtt három nappal ismét fogamzásképesek, továbbá, hogy a vemhes nőstény testében tárolódnak a hím ivarsejtek és ezek végzik a megtermékenyítést, az újabb párzási ceremónia pedig csak kiváltja a petefészekben a petesejtek leválását. Évente 3-4 almot vetnek, az almonkénti nyúlfiak száma pedig általában 2-3. Ezek születésükkor már eléggé önállóak, így az egy hónapig tartó, napi egy esti szoptatáson kívül napközben leginkább magukra vannak.
Sok mezei nyúl a születés helyétől nem távolodik el egy km-nél távolabb, talán ennek a jelenségnek az észrevételéből származik az a közmondás is, mely szerint ’Ahol a nyúl felnevelkedik, ott szeret inkább lakni’.

Az illusztrációul szolgáló példány az Olt partjának Sepsiszentgyörgy közeli szakaszán került lencsevégre, miközben a szántók felé próbált iszkolva felkapaszkodni.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP