2012. január 31., kedd

Madáretetős pillanatképek

Az elmúlt hét is izgalmas volt etetőnk környékén. Újabb várt vendégek érkeztek, és lencse végre is akadtak, így a gyereksereg nagy kedvence a kék cinege is:

A fénytől és melegtől emlékezetes őszi napokon, mikor készülődtünk a madáretetésre, és épp diót gyűjtöttünk mi se gondoltuk, hogy ilyen irdatlan hideg napokban (-25,5 fok) ennyire forgalmas és változatos lesz etetőnk forgalma. Már reggel korán várják a fennmaradáshoz nélkülözhetetlen táplálékot kedves barátaink. Néha mi is csak az ablakból csodáljuk őket, mert a hidegtől félve nem merészkedünk ki az udvara.

Mindennapos vendégeink a: széncinegék, kék cinegék és barátcinegék. Gyorsan váltják egymást az etetőn, egy-egy maggal tovább is repülnek és a fenyőfa lombjai közé rejtőznek. Már csak a napraforgómag bontási hangja árulkodik, hogy még ott vannak a közelben. A napokban az elsősök mosolyogva jelentették: "Huncutok ezek a cinegék, mert megfigyeltük, hogy egymásután többször is jönnek magért."
széncinege

kék cinege

barátcinege

Mezei verebek és erdei pintyek sokasága kutat a hóban az etetőnk környékén:
mezei veréb

erdei pinty

A csipkebogyóra és almára szegődött vendégünk, a fenyőrigó, csipkebogyós ebédjét már jól felöltözve, csendesen lapulva figyeltük és fotóztuk a hetedikesekkel:
az érkezés pillanatai

gyors terepszemle és forgolódás

csipkebogyó kiválasztva és irány a fenyőfa

lenyelés és kész, jöhet az újabb falat

Idén egy újabb madár látogatott el hozzánk már többször is, bővítve így madáretetőnk fajlistáját. Persze elsőre csak a hírét hallottuk: "Az etetőben egy nagy fekete madár van sárga csőrrel, ki ő?" - juj, hát ő a fekete rigó, gyorsan siettünk is, és persze ő volt, no de fotógép hiányában csak várhatjuk a következő alkalmat mikor lencsevégre kerül majd egy újabb izgalmas napon.

Kedves vendégeink nyugalmát néha a gyerekzaj, vagy a csendesen távolról figyelő egyik szomszéd zavarja meg.

2 megjegyzés:

Városi madarak 2012. február 4. 23:05  

Gyönyörű képek! Na meg a madarak is :)

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP