2011. október 12., szerda

Tipp kiránduláshoz: Fundata, Várvölgy barlang (Peștera Valea cetății)

Adódott a román tanügyi rendszer történetében egy áldott, jó pillanat, amikor bevezették a metodikai nap fogalmát a köztudatba. Lehet sokan nem értenek velem egyet a kollégák közül, mert egyeseknek a heti jól begyakorolt rutin felborulását jelenti, vagy egy újabb alkalmat arra, hogy a meglévő papírhalmazainkat tovább hizlaljuk "fontosabbakkal" és "nélkülözhetetlenekkel", de városunkban a biológia-földrajz szakosoknak mindig felajánlják egy kirándulás lehetőségét is. És, ha egyszer adódik alkalom zárt helyiségen kívül lenni, nem is kérdés, hogy a nyílt órát vagy a Keresztény havasokat választjuk-e, amolyan terepszemle gyanánt...


Így lett ma utunk egyik célja a Várvölgy barlang (Fundata, Peștera Valea cetății), mely a Keresztény havasok (Postăvaru) nyugati oldalán, Barcarozsnyótól három kilométerre, a Brassó Pojána felé vezető út közelében található (480 m, 10 perces séta).

A Várvölgy cseppkőbarlang 958 m hosszú, 1945-ben fedezték fel, de a nagyközönség számára csak 2011-től látogatható. Addig keskeny, csúszva-mászva bejárható folyosói voltak, inkább barlanglakóknak adva menedéket (közönséges-, patkósorrú denevérek) mintsem embereknek szórakozási lehetőséget.


Na de történt az, hogy egy helyi vállalkozó nagy lehetőséget látott benne, befektetett 300000 eurót, s ezek után kiépített ösvények vezetnek körbe, a speciális, hideg fényű izzókkal bevilágított termeken, sztalaktitok és sztalagmitok között és mindezt 8 lejes belépő ellenében nézhetjük meg egy vezető kíséretében.


Hogy a denevérek - azok után, hogy szimfonikus koncerteknek is otthont ad a barlang, kivételes akusztikája miatt- még itt laknak-e, azt nem tudtuk meg, de ezeket a telelő lepkéket semmilyen dallam nem volt képes távozásra bírni.

telelő vörös csipkésbagoly (Scoliopteryx libatrix)

telelő araszolólepke (Triphosa dubitata?)

A hely országos jelentőségű védett természeti terület és természeti műemlék.

3 megjegyzés:

pinty,  2011. október 13. 12:04  

Nagyon ügyesen összekaptátok a lényeget :) Én vagy 15 évvel ezelőtt jártam (pontosabban csúsztam benne) és nem tudom elképzelni, hogy lett ilyen a barlang ?! A másik neve: Fundata.

Gyurgyalagok 2013. március 27. 13:39  

Pont itt> Barcarozsnyótól három kilométerre, a Brassó Pojána felé vezető út közelében található (480 m, 10 perces séta)... :)

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP