2011. október 20., csütörtök

Hétvégi madárfogás: Guvat

Nem szó szerint értendő a cím, de "gyurgyalag" csapatunk első találkozása a guvattal egészen múlt szombatig váratott magára. A Bikfalván táborozó kis madarászokkal átgyalogoltunk az Uzon határában található Fekete-ügy holtágaihoz. Ez a hely számos érdekes madárfajnak ad otthont. Már odaérkezésünk első pillanataiban megmutatta magát, de persze a gyerekzsivaj hallatán gyorsan el is rejtőzött.
Gyereksereg hamarosan tovább is állt, de mi nem hagytuk magunkat, az októberi hidegben türelemmel és persze fotógéppel felszerelkezve vártunk az újabb találkozásra . . . némi csalogatási cselt bedobva eljött a várva várt pillanat és újra előbújt, ha pár másodperc erejéig is. Pár fotó készül csak róla, hisz sietősen átvágott egyik nádasból a másikba:
A guvat (Rallus aquaticus) rigónál nagyobb faj. Csőre hosszú, keskeny és kissé megnyúlt. Fekete foltos barna háta, szürke melle van, és fekete-fehéren sávozott a hasoldala. Farka alul fehéres. Hangját ("grüit grroit grui gru") nádasok közelében gyakran hallhatjuk.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP