2011. augusztus 11., csütörtök

Tarkacsápú karcsúcincér - nyelvtörő nevű bogár

Hogy nyár van, blogunkon is feltűnhet nem csak a konkrét bejegyzéstémákat tekintve, hanem mert eluralgott rajtunk - a szieszta-, nyaralás-hangulaton kívül :) - a napfényszínű élőlények szerepeltetésének spontán kényszere: sárgarigó, nebáncsvirág és most a tarkacsápú karcsúcincér, kik mind-mind napsugárban fürdőztek, s szemvidítóan sárgállanak.
A ügyeletes sárga hősünk látványnak sem utolsó, de neve nyelvtörőként is komoly próbatétel. Tudományos nevével is van baj elég: először ez volt: Leptura Linnaeu, aztán meg ezek: Strangalia maculata, Leptura maculata s ha minden igaz, akkor most a Rutpela maculata az elfogadott megnevezés.

De lássuk nyelvtörésen kívül, mit tud cincérünk, vagy inkább mit tudhatunk mi róla:

A rovarok osztályának, bogarak rendjébe tartozó cincérfélék családjának tagja. Júniustól augusztusig, főként ernyős virágzatokon gyakran látható. A maga 14-20 milliméterével a cincérek közt közepes méretű.
S mert cincér, hosszú csápokkal rendelkezik, s mert tarkacsápú, ezek sárga-fekete színben tarkállnak. Szintén névadó karcsúságát pedig annak köszönheti, hogy szárnyfedői hátrafelé keskenyednek.

1 megjegyzés:

pinty,  2011. augusztus 11. 23:41  

Én még megjegyezném erről a kedves teremtményről, hogy igen kedveli a társaságot...én mindig párosával találtam őket :)))

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP