2011. február 26., szombat

Doktor harkály

Valószínűleg a gyermekek által is egyik leginkább ismert madár a fakopáncs, már csak azért is, mert táplálékát fák törzsét kopácsolva, onnan rovarokat, lárvákat eltávolítva, szerzi meg, így a fák doktoraként viselkedik, emiatt aztán sok kedves gyermekvers szereplője.

Utassy József: Doktor harkály

Kertünkben egy madár tarkáll,
ismeri mindenki: harkály.
Kerttől kertig, fától fáig,
nem is röpül: áthullámzik.
Kopogtatván a fakérget,
fülön csípi mind a férget.
Hálálkodik meggyfa, dió,
gátoszlop és szőlőkaró.
De ő hálát nem vár soha,
siet: ő a fák doktora.

Európában az erősen specializálódott harkályfélék családjának tagjaként öt fakopáncsot, vagy más néven tarkaharkályt tartanak számon: kis fakopáncs, középfakopáncs, balkáni fakopáncs, nagy fakopáncs és a fehérhátú fakopáncs. Ezek közül mifelénk a nagy fakopáncs a leggyakoribb, egész évben látható: nyáron erdőkben, parkokban, télen a madáretetők vendégeként is.
A specialitásuk abban rejlik, hogy lábaikon két ujj előre, kettő pedig hátra irányul a fák törzsén való megkapaszkodást szolgálva. Továbbá, hogy nyelvük feltűnően hosszú, rugalmas, csúcsa kemény és recézett, ennélfogva ragadós, csőrük kemény, vésőszerű, nyakizmaik nagyon erősek. Minderre étkezési szokásaik miatt van szükségük, ugyanis a fatörzsek kérge alól vésik ki a rovarokat, hiszen ezek teszik ki táplálékuk nagy részét. Fenyvesekben járva, a fák alatt sok üres tobozra találva, valószínűleg nem tévedünk, ha arra tippelünk, harkályok ebédeltek, hiszen fenyőmagvakat is szívesen fogyasztanak. Télen a madáretetőknél napraforgót és faggyút is csipegetnek. Folyadékigényüket szintén a fakéregbe vésett lyuksorokból kicsordogáló nedvekből elégítik ki.

Nagy fakopáncs (Dendrocopos major)

Hangokat illetően a kopácsoláson kívül – a nagy fakopáncs esetében – rövid, éles „csikk” a többiekében lágyabb „csükk” hangjukkal fedik fel jelenlétüket.
Röpte is jellegzetes, egyenesvonalú, de mélyen hullámzó, ezért kicsit bukdácsolónak tűnik.
„Öltözködés” tekintetében, madárhoz illően a hímek feltűnőbbek: csinos kis piros sapkát hordanak, amilyenhez a tojók közül csak a közép fakopáncsné jutott hozzá.

Régebbi bejegyzés a nagy fakopáncsról ITT.

3 megjegyzés:

Ati,  2011. február 27. 8:42  

Nagyon érdekes és hasznos kis cikk. Megint tanultam néhány érdekességet. Köszönöm. :)

3Gracia 2011. február 27. 17:47  

Kedves kis bejegyzés volt!
Péter

Ari,  2011. február 27. 19:17  

Érdekes bejegyzés.

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP