2011. február 4., péntek

Híres fák nyomában - a zágoni Mikes-tölgyek

"Zágon fele mutat egy halovány csillag..."

Híres fákat felderítő utunk második állomása Zágon volt, ahol szintén híres tölgyeket kerestünk. E falu híres szülötte, Mikes Kelemen (1690-1761, II. Rákóczi Ferenc íródeákja) nevéhez fűződnek a fák. Már az odavezető út izgalmas volt, hisz ölyvekre vadásztunk, persze csak fotógépekkel.
A faluban első megállónk az ún. Mikes-kert, ahol emlékművel jelölték meg azokat a romokat, ahol szülőházát felfedezték. A kert bejáratánál rövid ismertetőt tartott egy helybéli idős bácsi, akitől azt is megtudjuk, hogy elég sokan látogatják e helyet, és ebben a nagy hóban, hidegben sem mi vagyunk az egyedüli látogatók.
Már messziről feltűntek a Mikes-tölgyek. Körüljártuk, vizsgáltuk, csodáltuk őket és persze fotók is készültek bőven.
Még egy panorámakép is összejött.
Védett fák, a közelükben található kopjafáról még azt is megtudtuk, hogy a 9/1973 számú törvény által védett természeti értékek. Mindkét fa kocsányos tölgy (Quercus robur). Míg egyesek fotóztak, volt aki a fák kerületét mérte, így pontos adatokkal is szolgálhatunk, mindkét fa kerülete: 560 cm.

Korukról nem találtunk leírást, de a segítőkész bácsitól tudtuk meg azt is, hogy a fákat Mikes Kelemen édesapja ültette, és ezek a fák láthatták a felcseperedő kis Kelement, aki aztán Törökországban élt száműzetésben, s egyik híres mondata: "Úgy szeretem Rodostót, hogy nem felejthetem Zágont!". Szintén tőle tudtuk meg, hogy egy vihar letörte az egyik fa ágát és ebből készítette 1999-ben Mónus Béla a "rodostói remete" emlékének szentelt térplasztikáját, amely a falu központjában levő Mikes-Szentkereszty kúria udvarán található.

2 megjegyzés:

Ari,  2011. február 4. 20:03  

Jó az ötlet hogy a környékűnkön levő híres fakról irtok,mert hajlamosak vagyunk elfelejteni a helyi érdekességeinket.

3Gracia 2011. február 4. 20:57  

Sziasztok!
Nagyon jó kis sorozatba kezdtetek.
Péter

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP