2010. október 31., vasárnap

Itthon maradt gólyák

Igazán gyönyörű, tavaszt idéző meleggel örvendeztetett meg ez a hétvége, többször el is hangzott a nap folyamán, hogy felér egy márciusi napsütéssel. Ha lépten-nyomon nem a lehullott levelek kupacaiba ütköztünk volna és, ha nem a halottak napi tevékenységekkel lettünk volna elfoglalva, talán el is hittük volna egy kis időre, hogy nem a vacogós, dermesztő tél fele közeledünk, hanem megfordult a világ és tavaszodunk.
És ezek után hazafelé autózás az őszi tájban, és mi a csoda??? Öt gólya "legelészik" a Bodola (Brassó megye) határában a frissen felszántott mezőn. Október végén mégis mit csinálnak ezek itt?, és így szépen összeverődve, békésen, mint akik épp jól végezték dolgukat és minden a legnagyobb rendben, miközben társaik már Közép-Afrikában vannak.


Rengeteg kérdés vetődött fel:
Miért maradtak itt? Talán késői költés és költözéskor még túl fiatalok voltak, vagy sérült gólyák, de hogy mind az öt sérült lenne, az kevéssé valószínű. Vagy tudnak valami táplálékforrásról (vágóhíd stb.), ami biztosítékot jelent nekik a túlélésre... Sajnos a faluban nem érdeklődtünk erről, ezért csak találgatunk.

Milyen esélyeik vannak a kitelelésre? Egyes elméletek szerint a gólyák jól bírják a hideget, télen főleg rágcsálókkal táplálkoznak, de ha 30 cm körüli hó esik, már nem találnak táplálékot, ilyenkor emberek gondoskodására szorulnak. Más elmélet szerint még a fagy hiánya sem oldja meg a gólyák kitelelését, mert a fő táplálékuk a békák, gyíkok, siklók, rovarok többsége már szeptemberben nincs terítéken, ezért, ami marad az kevés a túléléshez.


Nyugati országokban állatvédő szervezetek (állatkertek, nemzeti parkok, civil szervezetek) gyűjtik be az itthon maradt gólyákat és gondoskodnak táplálásukról. Romániában ehhez hasonló kezdeményezésről nem hallottunk, de lehet csak mi nem vagyunk eléggé tájékozottak. A gólyákat állati eleséggel etetik, legmegfelelőbb a baromfihús, naponta 10-15 naposcsibét is megesznek.

Készült pár fotó sajnos távolról és kis géppel, ezért a minőség sok kívánnivalót hagy maga után, de az esemény dokumentálására csak elegendő lesz.

3 megjegyzés:

Névtelen,  2010. november 1. 8:30  

Pénteken jöttünk Kolozsvárról Csíkszeredába, s valahol Vásárhely környékén mi is láttunk egy gólyát. Furcsállottuk is, mi is tanakodtunk, hogy maradhatott szegény itt, s mi lesz vele...
Furcsa...

vhegy.com 2010. november 1. 9:42  

De jó volt azt hinni, legalább a bejegyzés olvasása és a képek nézegetése közben, hogy nem a hideg és hosszú tél van érkezőben, hanem...

Ari,  2010. november 8. 13:14  

Tegnap újra ezen az útvonalon jöttünk haza, de a gólyák már nem voltak ott.

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP