2010. szeptember 8., szerda

Pók történet

Csak úgy, a kertben, udvaron bóklászva két nagyon látványos mintázatú hálószövőt, -fonót kaptunk lencsevégre. Kihagyhatatlannak éreztük bemutatásukat.
Következzen hát némi összecsipegetett infómorzsa elsőként a darázspókról (Argiope bruennichi). Keresztespókféle. Hálójában van egy stabilimentumnak nevezett feltűnőbb szál, melynek szerepe valószínüleg az, hogy az UV-sugarakat visszaverve méginkább odavonza a rovarokat. Potrohának darázséra emlékeztető fekete-sárga csíkozata miatt kapta nevét, de ez a nőstény színe, a hím kevésbé feltűnően barnás. A szépség azonban szörnyeteg is: jóval nagyobb, a hímnél és párzás során gyakran felfalja azt. Ez viszont nemzőszervét dugóként bennhagyja ivarnyílásában megakadályozandó a további párosodást. Szép kis párkapcsolat :D

"pókpocak", azaz darázspók alulnézetből


felülnézetből pedig a potroh 'névadó mintázata' látható

Másodikként pedig egy általunk meghatározatlanul maradt faj. Így bemutatása értelemszerűen csak a fotóra, no meg a benyomásunkra korlátozódik. Keresztespókféle ő is. És a potrohát, mintha tehetséges kézműves türelmesen mintázta volna.


zsákmánnyal...


beijedve...

Hozzáértők szíves felvilágosítását pontosabb kilétét illetően köszönettel vesszük ;)

3 megjegyzés:

pinty,  2010. szeptember 8. 14:09  

Nekem úgy tűnik, hogy a pókotok egy koronás keresztespók (Araneus diadematus) sötétebb példánya...

Ati,  2010. szeptember 8. 15:48  

Úgy látom a pókoknál is elkelne egy jó nőgyógyász :)) át kellene gondolnotok a szakosodásotokat. Hol a női együttérzés? :)

Wyrusch 2010. szeptember 8. 20:28  

És én még azt hittem, hogy az ember találta fel az erényövet...

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP