2010. május 28., péntek

A medve nem játék

A napokban egy késő délutáni röpke látogatást tettünk a Szent Anna-tónál.
A természet itt is ébred, virágzik a fenyő
és a fekete áfonya is.
A táj nagy csendjét a turisták helyett csak madárhangok törték meg:
- szajkó
- barázdabillegető
- nagy fakopáncs

A mólón csodáltuk épp a tájat, amikor a terület egyik őrszeme figyelmeztetett, hogy lassan sötétedik és vigyázzunk mert medvék járnak este a tóhoz inni, szavait idézve: "a medve nem játék". Meghallgattuk, de sokat nem törődtünk szavaival. Aztán indultunk is haza. Az erdőben néhány őz riadt fel autónk zajára és versenyfutásra indult. A Bálványosfürdőt megelőző kanyarban hirtelen nagy barna állat...igen, medve, és a korláton meg a játékos, gömböc kis bocs... fék...félelem...aztán visszatolatás...igazán közel van...előkerül a fényképezőgép is...ablakon át, szürkületben nem lesz igazán jó kép...pár másodperc gondolkozás...döntés -ablak le, fotók készülnek...
Kellő távolságra volt, az autó védelmet jelentett mégis a fotók készítése során a kéz beremegett a hirtelen jött nagy élménynek köszönhetően, hisz vadonban ilyen közelről most először láthattuk a Kárpátok egyik igazi kincsét. Ő igazán nem zavartatta magát még annak ellenére sem, hogy a bocs is vele volt, és köztudott ilyenkor nem igazán jó vele találkozni.

Már az elmúlt évben/években lehetett hallani, olvasni, hogy a Szent Anna-tónál és Bálványosfürdőn is kukázó medvékkel lehet találkozni.

A barnamedve egyetlen alfajával találkozhatunk hazánkban, az euroszibériai barnamedvével (Ursus arctos). Romániában 5000 körülire tehető a számuk, Kovászna megyében pedig kb. 600 példányt tartanak számon, legtöbbet Komandó környékén. Szerepel a hazai védett emlős állatok listáján.
Mindenevő, elfogyaszt füvet, leveleket, rügyeket, bogyókat, különféle gyümölcsöket, gyökereket, rovarokat, halakat, emlősöket. Szívesen fogyasztja a mézet és a vadgyümölcsöket (szeder, málna, áfonya). Ősszel megdézsmálja a mezőgazdasági területeket is. Néha megritkítja a hegyi legelők juh- vagy szarvasmarha állományát (esetleg disznót is).
Békés természetű és félénk (nagyon fél az embertől), ha sebzett vagy bocsait esetleg zsákmányát védi rátámad az embere ezért jobb ha figyelünk és csak messziről lessük, hisz a medve nem játék !

8 megjegyzés:

Wyrusch 2010. május 28. 11:34  

Azta, micsoda élményben volt részetek! Igazán adrenalin-szint emelő kalandot élhettetek át! Most mondjam megint, hogy mennyire irigyellek Benneteket? Mondom!
(Persze nem tudom, hogy hasonló helyzetben hogy reagálnék, amikor még egy sündisznó avar-csörgetésétől is a frász jönne rám, nemhogy egy macitól!) Izgalmas lehet a tudat a kalandvágyó embereknek, hogy bármelyik pillanatban felbukkanhat egy hatalmas, bocsát védelmező medve... Brrrr!!!

Monika 2010. május 28. 12:23  

Hű,még jó,hogy kocsiban voltatok,nem gyalog!
Annyira tüneményes a kép,ahol a kicsi bocs az anyja védelme,oldala mellől kikukucskál!:)

Ari,  2010. május 28. 15:22  

Igazán kalandos utazásban volt részetek, jó, hogy ti is megúsztátok és fotók is készültek.

pinty,  2010. május 28. 15:43  

A mázlisták! Bevallom pici irigység is van a lelkemben, hiszen azt gondolom medvét mindenki szeretne látni szabadban...de lehetőleg vagy távolról, vagy autóból. Mert valóban nem játék...A képek jól sikerültek, de a vörös szemet kivehettétek volna :))) GRATULÁLOK!

Echos 2010. május 29. 0:26  

Gratulálok! Nagyon jók a fotók! Ritka jó alkalom ez a medvés találkozás.

Ati,  2010. május 29. 10:20  

Hát első gondolatomban egy kicsit irigyeltelek, de most már nem is tudom. Jó, hogy megúsztátok a találkozást! :) Ilyenkor még az autó sem egy biztos menedék ... csak ha páncélozott. Vagy ki tudja. Lehet, hogy a medve megérezte, hogy biológusok, környezetbarátok vagytok? Nem kizárt! :)

Várday Béla 2010. május 29. 11:58  

Az utolsó fotó kiváló - ahogy leskelődik a bocs az anyja mellett.
Nagy élmény lehetett!
Üdv

3Gracia 2010. május 29. 21:33  

A sárga irigység beszélne csak belőlem!!:) Gratulálok, újra egy fantasztikus bejegyzés!!
Péter

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP