2010. május 31., hétfő

Árnyas erdők királynője - A Boldogasszony papucsa

A kényszerszabadság jó alkalmat nyújtott arra, hogy Románia leggyönyörűbb és legnagyobb orchideafajának a Boldogasszony papucsának (Cypripedium calceolus) titkos lelőhelyét felkeressük. Ebben nagy segítséget nyújtott, biológia szakos kollégánk Köllő Zsolt, ezúttal is köszönjük neki a túravezetést...
Szóval a gyurgyalag-Köllő Zsolt közös projekt úgy indult, hogy rövid egyeztetés után autóba pattantunk és Sugás fele vettük az irányt, rövid autókázás után nehezebb terepen haladva, árkon-bokron, patakon átkelve, sáros hegyoldalakat megmászva, kifulladva értünk célba és ott várt... Először élőben látni ezt a növényt, hát felér sok egyéb csodadologgal...

Távolról ez a látvány fogadott... 25-50 cm magas, felálló, egyenes szárú növények nagy virágokkal.

Közelebbről meg ez...


Ez a csodálatos szépségű növényünk nem téveszthető össze más fajjal, nagyon ritka és az egész ország területén védett. Rigópohárnak és Mária cipellőcskéjének is hívják.

Elnevezése különösen nagy és érdekes felépítésű virágára utal, a barnás-bíboros lepellevelek között levő mézajkak hólyagszerűen felfúvódottak és papucsszerűen kiöblösödőek.


Árnyas erdőkben, főleg bükkösökben levő meszes talajokat kedveli. Virágzási ideje május-június.


Feltöltődve ezzel a látvánnyal hagytuk ott a lelőhelyet.

Magunk mögött hagytuk e kecses szépségű növényt, abban bízva, hogy avatatlan kezek közé nem kerül és, hogy virágárusok lassan hervadó csokraiban sem látjuk viszont.

4 megjegyzés:

Ati,  2010. május 31. 15:30  

Hűha ... ez aztán a meglepetés! Majd kikönyörgöm a lelőhelyet :) ... szívesen lefotóznám. Gratulálok a cikkhez és a fotókhoz. Gyönyörűek! :)

Echos 2010. május 31. 18:09  

Megszokott módon, most is szép képeket csináltatok!(Milyen jó volna ha mindenki csak lencsevégre kapná ezt a gyönyörű virágot!).Ahol gyerekkoromban szép számban előfordult(Székelyszeltersz),ma már ott ritka (csillagnárcisszal együtt). A helybéliek Lövéte környékén Kisasszony papucsnak hívják, ezt a csudaszép növényt.

Gyurgyalagok 2010. június 1. 12:17  

Igen sajnos nálunk is leszednek és árulnak mindenféle védett növényt és jellemző módon senki az ujját sem mozdítja.

Ari,  2010. június 1. 21:08  

Csodálatos ritka szép virág.

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP