2010. április 15., csütörtök

A tavasz egyik gombahírnöke a cseh kucsmagomba

A kora tavasszal megjelenő tömlősgomba féle, a cseh kucsmagomba (Ptychoverpa bohemica (= Verpa bohemica), Háromszéken suskagomba néven is ismert. A kucsmagombák neve szemléletes: mintha kis oszlopon, ilyen-olyan formájú kucsmacska nyugodna. E gombafélét az avarban elég nehéz megtalálni. A szakirodalom szerint lomberdők szélén, ligetes helyeken, réteken, patakparton, kertekben találhatunk rá. Érdekes leírást olvashatunk itt a kucsmagombáról a székely néphagyományban.

Idén a Vadas-tető egyik fenyves erdejének nedves, rakottyás részén bukkantunk rá (persze igen jó helyismerők segítségével :-) A gombára az avarban tényleg nehéz rátalálni, az alábbi képek is ezt bizonyítják, ezért aztán nyitott szemmel kell járnunk.

Süvege harang vagy kucsma alakú, hosszában árkolt, hullámosan gödrös, a hosszú tönkkel csak a csúcsán nőtt össze.

A süveg sárgásbarna vagy vörösesbarna, spórapor színe világos sárgás, majdnem fehér. Húsa törékeny, nedvdús és romlékony.

Igen nagyra becsült csemegegomba, kitűnően szárítható, s ízét szárítás után is megőrzi. Vigyázzunk, ne tévesszük össze a mérgező redős papsapkagombával (Gyromitra esculenta), mely legfontosabb jellemzői: süvege agyvelőszerűen tekervényes, kanyargósan ráncos; a gomba belsejében több, válaszfalakkal elkülönülő üreg van.

(a kép forrása: wikipédia)

Kitűnő íze és állaga miatt mindenféle gombaételeknek jó: leves, rizses gomba... Ha rátaláltunk a kucsmagombára, de még soha nem készítettük el, itt olvasható néhány recept. Vigyázzunk mert az idős példányok romlékonyak és forrázás nélkül megárthatnak.

1 megjegyzés:

Ari,  2010. április 19. 16:07  

Köszi, hogy megismerhettem a kucsmagombát.

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP