2010. április 28., szerda

Miből lesz a cserebogár?

Miközben tombol a tavasz, a kertek teljes pompájukban díszelegnek

és mi egyik ámulatból másikba esünk e csoda láttán, elzúg mellettünk a cserebogár...

Előbújtak és elkezdik leélni életük szenvedélyes, de tragikus végű utolsó szakaszát.

A májusi cserebogár (Melolontha melolontha) teljes átalakulással fejlődő bogár. Ez a hosszadalmas átalakulási folyamat melyben a pete, lárva, báb, kifejlett bogár állapotok váltakoznak 3-4 évig is eltarthat.

Forrás: internet
A kifejlett formák (imágók) április végén, májusban rajzanak. A rajzás a reggeli napsütés melegében és az esti szürkületben a legerőteljesebb, napközben csak néhány repülő bogarat látni. Éjszaka a bogarak a fákon, bokrokon pihennek.

Alig 5-7 hétig élnek az imágók, eközben friss hajtásokat eszegetnek a kertészek és mezőgazdászok nagy '' örömére'', párzanak, majd befejezik életüket.

A mezőgazdaságban okozott károk ellenére nem elhanyagolható tény az sem, hogy sok védett állatnak szolgálnak táplálékul a cserebogár különböző fejlődési stádiumai (vakond, vaddisznó, denevérek, rigók , seregélyek...)

A 20. században a rovarirtószerek erősen megritkították a faj létszámát, de a vegyszerhasználat korlátozása miatt számuk ismét emelkedik (ehhez hozzájárulhat az éghajlat melegedése is).

A fotók elkészüléséért köszönet a lelkes gyerekseregnek, akik szép számban gyűjtöttek számunkra mintapéldányokat :-)

2 megjegyzés:

Evike,  2010. április 29. 12:30  

Köszönöm a sok érdekességet a sok jó bejegyzést, további jó munkát ás kitartást kivánok!

Wyrusch 2010. április 29. 14:42  

Éppen valamelyik este -úton hazafelé- azon sajnálkoztam, hogy szegény cserebogár, négy évig készült a kirepülésre, aztán amikor eljött a nagy pillanat, lehet, hogy pont az első útján szembetalálkozott az autómmal, és placcs- a szélvédőmre kenődött. Tényleg sajnáltam. Ráadásul nem tudtam rendesen letakarítani, mert éppen akkor kifogyott a szélvédőmosó-folyadék, így másnap reggelre jól rászáradtak szegényke földi maradványai, és hiába töröltem, egy-két helyen ott is maradt. Így aztán valahányszor beülök az autóba, mindig eszembe jut és lelkiismeret-furdalásom van, hogy miattam halt meg... Azt hiszem, hétvégén kocsimosás lesz...

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP