2010. február 22., hétfő

Első tavaszi virágok??

Mindenki tudna kapásból felsorolni pár tavaszi növényt mely elsők között bontja virágait és gyönyörködteti meg szemünket. Valószínű a nyerő a hóvirág lenne, ha már virág, legyen annak rendes sziromlevele, csészelevele, illata...a legtöbben így állunk a dologhoz.


Sokat lehetne írni a hóvirágról is...de ez a bejegyzés a tavasz első hírnökeinek pár kevésbé ismert képviselőit kívánja bemutatni...
Első aktualitás legyen az égerfa: folyók mentén találkozhatunk vele, a nedves talajokat kedveli, porzós virágai már a téli hónapokban megfigyelhetők, először bíborszínűek majd a felnyíló portokoktól sárgák.


A bíborszínű porzók vöröses kontúrt kölcsönöznek az egész fának, s ezáltal feltűnő színfoltja lesz a téli tájnak.


Másik talán ismertebb faj a mogyoró, neki is porzós virágai a feltűnőbbek, kezdetben zöldek, majd barnára, nyíláskor világossárgára színeződnek a virágportól.



Az utolsót ebben a felsorolásban mindenki ismeri, csak lehet, sokan nem tudják, hogy szintén virágról van szó...a fűzfa porzós virágai, a fűzfabarka (cicus vagy picuska :).
Lombfakadás előtt jelennek meg, felnyílás előtt ezüstösfehér, prémes szőrözet, burkolja őket.


A bemutatott növények virágai mind barkavirágzatok (nem feltétlen követik a sziromlevél, csészelevél, illat stb. elvárásainkat, de a szaporodási célnak tökéletesen megfelelnek).

Ettől az igazi tavaszi hangulatú napsütéstől fellelkesülve, ezzel a barkavirágzat csokorral köszöntenénk mi a tavaszt a jól ismert és kedvelt hóvirág mellett. :)

4 megjegyzés:

Tóthpál Tamás 2010. február 22. 19:04  

A martilapu, vetekszik a hóvirággal és "rendes virága" van - csak kapásból, ha már szó volt róla.

Helga,  2010. február 22. 19:36  

Tényleg nem vesszük virágszámba laikusul :D, pedig fáin gyűjtemény :D.

Ari,  2010. február 22. 20:03  

A tavasz elso hirnokeit nezve a profi fotokkal jo erzes volt.A mogyorobokor pozos viragait megpilantva ennek a termese jutott eszemben eszegetni, ropogtatni a mogyorot.Sok sikert.

Ati,  2010. február 22. 21:20  

Újra tanultam néhány újdonságot. Köszönöm. :)

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP