2010. január 7., csütörtök

Őrszemek az utak mentén

Valószínű, sokaknak feltűnt a téli kopár tájban, hogy az utak menten, a még megmaradt, árválkodó fákon vagy villanyoszlopok tetején hatalmas madarak figyelnek.
Leggyakrabban a ragadozó madarakhoz tartozó egerészölyveket láthatjuk.

Az egerészölyv (Buteo buteo) állandó madarunk, meglehetősen gyakori, az irodalom szerint hazai állománya 4000-8000 pár.


Órákig képesek elüldögélni egy-egy magasabb fán, oszlopon innen kémlelve a tájat táplálékra vadászva. Főleg pockokat, de hüllőket, kétéltűeket , kismadarakat, gilisztát is fogyasztanak. Hangja ITT hallgatható.



Rágcsáló pusztítása miatt mezőgazdasági szempontból hasznosnak tekinthetők. Erre jöttek rá valószínűleg Uzon és Bikfalva lakói, mert e két falu határában megjelentek a T-fák. A T-fák olyan fából készült, 2-3 m magas T alakú építmények amelyek az ölyvek megfigyelő helyeinek hiányát próbálják pótolni.

5 megjegyzés:

Ari,  2010. január 7. 21:01  

A bodolai uton keszult fotok a leirassal csodalatosak

Ati,  2010. január 7. 21:51  

Szinte mindennap megleptek egy új madárral. Ez nagyon dicséretes és a környezetvédelem íránti magasszíntű elkötelezettségetekről tanuskodik. Bárcsak fele ennyire figyelnének mások is a környezetünkben lejátszodó jelenségekre! Nagyon hasznos tagjai vagytok a társadalomnak. Köszönöm.

Ati,  2010. január 7. 21:52  

Máris sokat tanultam és remélem még fogok!

pinty,  2010. január 11. 15:39  

A T-fákról a Háromszék január 4-i számában a következőket írták: Csak az láthatja az ún. T alakú lesőfákat — T-fákat —, aki kitekint a mező felé. Az egerészölyvek számára ötvenkét ilyen fát állítottak a község területén. A jelentős környezetvédelmi lépés a Horia Kraus elnök vezette Nez Perce Állatokért Egyesület kezdeményezése a Babeş—Bolyai Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyre kihelyezett környezetvédelmi kara, a megyei Rara Avis Madárvédelmi Egyesület és az uzoni önkormányzat közös erőfeszítése révén valósulhatott meg. Idézünk a kétnyelvű, kifüggesztett közleményből, mely a környék lakosságának tájékoztatására szolgál: ,,Az egerészölyvek hasznosak a mezőgazdaság számára, nem tesznek kárt sem a vadállományban, sem pedig az udvari szárnyasokban. Az oszlopot használhatják más madarak is, például a vörös vércse, gatyás ölyv stb., melyek tápláléka hasonló. Védjék velünk együtt a természetet! Ne rongálják a T-fákat!"

Gyurgyalagok 2010. január 11. 16:06  

koszi kedves pinty a kiegeszitest.

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP