2010. január 25., hétfő

Bagolyfa nyomában

Ősz óta próbálunk bagolyfára akadni Háromszéken. Tudjuk, hogy városunkban is van, de még nem találtunk rá. December közepén kaptuk a hírt, hogy Kézdivásárhelyen idén is elfoglalták a vén nyírfát a baglyok. Aztán a napokban jött a mentőötlet, egy régebbi Pro Natura találkozón Uzonban már láttunk ilyet. Gyors intézkedés és vasárnapra programegyeztetés. Nagy izgalommal vártuk már a nagy napot.

No de mi is az a bagolyfa? Télvíz idején az erdei fülesbaglyok (Asio otus) kisebb-nagyobb csapatokba verődve behúzódnak a városokba, falvakba, és általában valamilyen fára (főleg tűlevelű) telepednek, ahol alvással töltik a nappalokat. Ezen az időszakon kívül azonban nagyon nehezen figyelhetők meg.

Az erdei fülesbagoly állandó és védett madarunk, 31-37 cm hosszú, gyakran jól láthatók a hosszú tollfülei (főleg udvarláskor, megriasztva és kinyújtott, rejtőzködő pózban). Tollazata döntően szürkés, barnás színű. Szeme jellegzetes narancsvörös. Nem épít fészket magának, fán költő egyéb madarak (főleg varjúfélék) fészkében költ. Fő tápláléka a mezei pocok. A nemek hasonlóak, a hím általában világosabb, főként arcán, kevésbé sárgás, alsóteste pedig nem annyira csíkos.

Hangjuk nagyon változatos: riasztásuk érdes, orrhangú "vrakk, vra-ak", a nászhang mély "húú", a fiókák hangos és "szívszaggató", panaszos, elnyújtott, magas "pí-í" eleségkereső hangja több mint 1 km-re is hallható.

Reggel óta napsütés, fotózásra igen alkalmas, igaz cudar hideg van, de nem számít.

Megérkeztünk a bagolyfához, alapos vizsgálódás után, sajnos semmi nyomuk . . . mély csend . . . látni kellett volna az arcunkat . . . de nem adjuk fel, a távolban levő vén fenyőfánál még megnézzük. De ott sincs még egy bagoly sem. Aztán az autó fele haladva, egy nagyon közeli fán egy erdei fülesbagoly figyel ránk, akkora a meglepetés, hogy mire elkészül az első fotó ő már tova is száll.

A távolban egy almafára repül és csak a hátát mutatja.

Tovább haladva még egy példányra találunk, aki épp egy elhagyatott ház udvarán, az eresz alatti szőlőlugason pihen.

A szomszédból jön a segítség, hogy közelebb juthassunk kulcsot is kapunk a kapuhoz.

Igazán jól viseli közeledésünket, és ekkor vesszük észre, hogy az udvaron még vannak.

És közelebbről:

Összesen 5 erdei fülesbagolyra bukkantunk ezen az udvaron. A szomszéd elmondása szerint az idén a régi megszokott fán nem voltak, de a környéken ő 7 példányt látott. Ez az elmúlt évekhez viszonyítva kevés, hisz Laci bácsi elmondása szerint volt, hogy 50-en is ültek ezen a fán.

A környéken még tettünk egy sétát, de sajnos több példányra nem akadtunk.

Hogy miért is apad a számuk, egyik magyarázata az ember lehet, hisz elűzi őket, mert a bagoly a néphiedelem szerint a halállal társított. Brehm szerint az értelmes ember nem bántja őket, mert ők az erdők hasznára válnak. Hogy mit is gondolnak az emberek a bagolyról bővebben ITT olvasható.

Ha valaki még tud ilyen bagolyfa létezéséről környékünkön megkérjük jelezze.

9 megjegyzés:

Ari,  2010. január 25. 18:12  

A bagolyfa nyomában című cikketek nagyon érdekes,és kűlönleges a profi fotokkal,továbra is sok sikert.

pinty,  2010. január 25. 18:12  

Szerintem az idei enyhébb tél az oka, hogy a baglyos fákon nem voltak madarak. Én is tudok a városban 3 helyet, ahol minden évben üldögélni szoktak, de idén eddig még nem láttam. Most, hogy ilyen nagyon hideg lett, biztosan "előkerülnek". Örülök, hogy az uzoni fáról hírt adtatok, én 2006-ban fényképeztem le őket, nagyon sokan voltak, az egyik ágon 5 darab ült (fotóm is van róla, igaz nem üti a blogon látható képek minőségét...). További jó munkát!

pinty,  2010. január 25. 18:19  

A baglyos hiedelmeket legtöbbször a kuvikkal társítják. Ettől persze még a füles bagoly sem túl népszerű. Várom a cikket a bagolyköpetről :)))

Tunde,  2010. január 25. 19:30  

Sziasztok!

Telen, par evvel ezelott en is hallottam a varosban az Ujnegyedben,latni soha nem lattam. Mostanaban nem is hallom :)
Pinty, hol van a varosban az a 3 hely amirol irtal?

Ati,  2010. január 25. 19:32  

Hogy Ti milyen szerencsések vagytok ... nagyon szépek a fotók és a cikk is ... gratulálok! Előkerestem az uzoni bagolyfáról készült fotóimat 2006-ból, és egyiken kilencet számoltam meg ... csak sajnos a havazás miatt nem elég éles ... kár hogy az idén nem találtatok rajta ... de még hosszú és hideg a tél! Tehát van remény.

kosaferenc 2010. január 26. 7:18  

A szentgyörgyi telelőhelyen 2009 decemberben 21, míg 2010 januárjában 18 madarat számoltak. Érdemes lenne az uzoni adatokat is beküldeni a Milvus Csoportnak aki a nemzetközi telelő erdei fülesbagoly cenzus romániai koordinátora. Részletek, magyar felmérőív itt: http://milvus.ro/synchronous-winter-census-of-long-eared-owl/940

Unknown 2010. január 26. 9:33  

Telelő erdei fülesbaglyokat láthattok az Egészségügy sétányon (Aleea Sanatatii), ott szoktak üldögélni fenyőfákon, néhány pedig az iskolaudvar melletti fűzfán, sőt egy másik lombhullató fán is. Köpeteiket most vizsgálom, nagyon érdekes a táplálékösszetételük. Ha kész leszek vele, szívesen megosztom veletek a kapott adatokat. Egyelőre annyit, hogy 70%-a mezei pocok, ami ugye rágcsáló, viszont elkaptak denevéreket és sajnos madarakat is.

Gyurgyalagok 2010. január 26. 22:50  

köszönjük az információkat

Márkó László 2010. január 27. 12:42  

http://uninaplo.unitarius-halo.net/marko-laci/2009/01/21/bagolyfa/

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP