2009. október 1., csütörtök

Még egy gomba... Gyilkos galóca

A légyölő galócás bejegyzés kapcsán derült fény arra, hogy az emberek egy elég nagy százaléka a galóca fogalmat legyen az gyilkos vagy légyölő nagyjából a piros pöttyös kalapú képviselővel társítja. Az igaz, hogy mindkettő mérgező gomba, de a gyilkos galóca többszörösen túltesz piros kalapos rokona veszélyessegénél, hisz a legsúlyosabb gyakran halálos kimenetelű gombamérgezések legtöbbször az ő számlájára írhatók.

Bocskor, gallér, kalap, tönk egyaránt jellemző a gyilkos galóca termőtestére, a beszúrt videó is többek közt ezekre a jellemvonásokra mutat rá. Részletesebb fajleírást a legfontosabb ismertetőjegyekről, az előfordulásról és a gyilkos galócával összetéveszthető hazai gombafajokról ide kattintva olvashatunk.


Gombavizsgálat!!!!A gombamérgezések elkerülése végett a saját gyűjtésű vagy vásárolt gombát feltétlen vigyük el gombavizsgálatra. A sepsiszentgyörgyi központi piacon minden szombaton és vasárnap 10-13 óra között ingyenes gombavizsgálatot tartanak a László Kálmán gombászegyesület tagjai.

1 megjegyzés:

Tóthpál Tamás 2009. december 12. 1:23  

Szerintem, amit egy laikusnak első sorban meg kéne jegyeznie, minden árnyalt fogalmazás nélkül:
- gallér
- bocskor
- fehér lemezek
...együttes jelenléte = gyilkos galóca.

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP